Home » Compania » Ghid practic » Piatra naturala si placarile de exterior

Piatra naturala si placarile de exterior

Ghid practic
Piatra naturala este un material recomandat pentru rezistenta, soliditate, aspect estetic si, nu il ultimul rand, pentru costurile reduse atunci cand vorbim despre lucrari de amenajare exterioara.

De asemenea, trecerea timpului ii confera un aspect deosebit prin patina obtinuta tot pe cale naturala, fara niciun fel de interventie suplimentara. In plus, intretinerea unei fatade din piatra naturala presupune eforturi minime: nu necesita lacuire sau vopsire, se spala doar periodic cu apa sub presiune.

Piatra naturala folosita la placare se prezinta sub forma de bucati poliedrice neregulate, ibtine prin prelucarea blocurilor de roci comune, extrase din cariere. Acestea trebuie sa aiba structura, compozitia chimica si culoarea cat mai omogene, sa nu contina elemente straine care pot fi usor descompuse, sa provina din masive mari si cat mai compacte, cu cat mai putine fisuri. In cazul particular pe care il prezentam in continuare, proprietarii au optat pentru placarea fatadelor casei lor cu piatra de munte. Casa a fost in prealabil izolata termic cu un strat de polistiren, iar pentru a pregati aplicarea bucatilor de piatra, peretii au fost tencuiti si consolidati cu plasa. Piatra a fost selectata in functie de grosime, dupa care a fost bine spalata, astfel incat in momentul aplicarii sa fie curata. Peretele a fost tratat inainte cu o amorsa, dupa care s-au montat bucatile de piatra, cu ajutorul unui adeziv. In final, s-au curatat rosturile si s-au chituit, iar dupa uscare si intarire, la cateva zile, fatada s-a spalat din nou cu apa, pentru a indeparta surplusul de material.

Etape de lucru:

1. Consolidarea peretelui
Peste stratul de polistiren folosit pentru termoizolare, s-a aplicat un strat de tencuiala, cu ajutorul unei gletiere, iar pentru o mai buna rezistenta a peretelui, s-a folosit o plasa de armare.

2. Spalarea pietrei
Bucatile de piatra s-au sortat in functie de grosime, dupa care s-au spalat bine cu apa sub presiune, pentru a indeparta praful si impuritatile. Pentru o mai buna aderenta, piatra trebuie sa fie curata in momentul montarii.

3. Pregatirea adezivului
Intr-un vas se face o compozitie de ciment si nisip, care trebuie apoi foarte bine amestecata, pana la omogenizare. Consistenta adezivului trebuie sa tina seama de caracteristicile suprafetei de montaj, dar si de grosimea, implicit greutatea bucatilor de piatra.

4. Aplicarea pietrei
Fiecare bucata de piatra este incarcata cu o cantitate suficienta de adeziv si se monteaza pe perete. Imbinarile se fac astfel incat ansamblul decorativ sa capete un aspect cat mai frumos, placut ochiului, iar aici intervine arta fiecarui mester pietrar in parte.

5. Umplerea rosturilor
Dupa ce piatra a fost montata, se curata bine rosturile. Se prepara un amestec din ciment si nisip, optional se poate adauga si un pigment in nuanta dorita de propietar. Se aplica apoi in spatiile dintre bucatile de piatra si se niveleaza.
« inapoi