Home » Compania » Ghid practic » Zugraveli colorate

Zugraveli colorate

Ghid practic
ALB
Albul este culoarea puritatii, a inocentei si este asociat elementului metal. Alb inseamna si stralucire, vindecare, nevinovatie, sinceritate, inocenta si lumina. Este simbolul tineretii si al frumusetii eterne. Daca mobilierul si accesoriile sunt albe, se recomanda o pardoseala de nuanta inchisa.

Efecte ale culorii alb:
Albul insufla energie, expansivitate si pace. Se considera ca aceasta culoare alina durerile reumatice si lasa relaxarea sa patrunda in corp. Albul exclusiv, obsedant, inspira ideea de raceala si este chiar deprimant, lasand impresia rece „de spital”.

Exista trei tipuri de alb: albul pur (fara tente de culoare), albul rece (cu un ton de albastru) si albul cald (cu un ton de galben-ocru).

Recomandari ale culorii alb:
- O culoare ce se poate utiliza oriunde: living, dormitor, baie sau hol. Zugravirea bailor sau holurilor in alb va crea impresia de spatiu.
- Mobilierul alb ofera eleganta oricarei camere, living sau dormitor. Folosit excesiv, transmite sobrietate, dar poate fi si obositor, prin stralucirea cauzata de reflexia totala a luminii.

ROSU
Asociat cu elementul foc, rosul este cea mai puternica culoare din toata gama coloristica si capteaza foarte repede atentia. Simbolizeaza caldura, foc, iubire, pasiune, vigoare, entuziasm si agresivitate. A fost asociat si cu ideea de lupta si inflacarare. Pentru unii, rosul reprezinta culoarea furiei.

Efecte ale culorii rosu:
Fiind o culoare dinamica, rosul incita la actiune si are efect de stimulator pe plan psihomotor si intelectual. Poate mari presiunea sangelui, ritmul respiratiei si, conform studiilor medicale, influenteaza nivelul de adrenalina. Are meritul de a predispune la optimism si de a stimula oamenii sa ia decizii rapide. Rosul este o culoare foarte intensa care naste sentimente extreme.

Recomandari ale culorii rosu:
Culoare incitanta, rosul este indicat pentru camerele de zi. Designerii de interior recomanda utilizarea acesteia mai mult pentru a sublinia ceva si nu ca o culoare principala. De exemplu, intr-un living in care predomina alb sau crem, expunerea unei canapele sau a unor obiecte de decor rosii va da culoare si energie acelei camere.

VERDE
Verdele este culoarea naturii si primaverii si se asociaza cu elementul lemn. Simbolizeaza pace, speranta, odihna, multumire, liniste, tinerete, refugiu si echilibru. Aceasta culoare exprima concentrare, siguranta si introspectie. Aflat la hotarul dintre culorile calde si cele reci, verdele invita la intimitate si buna dispozitie.

Efecte ale culorii verde:
Verdele faciliteaza deconectarea nervoasa, relaxeaza si inspira. Este o culoare utila pentru cei care sufera de hipertensiunea sau alte probleme ale inimii. De asemenea, are efect de liniste, buna dispozitie, echilibru si siguranta. Specialistii o indica persoanelor creative, cum ar fi pictorii.

Recomandari ale culorii verde:
Verdele se poate folosi cu succes in diferite incaperi din locuinta ta, indeosebi in dormitor si baie, deoarece sunt spatii destinate relaxarii. Nuantele deschise sunt potrivite pentru dormitoare, iar nuantele derivate pentru sufragerii. Vopsirea peretilor din dormitor in verde va induce o stare de liniste, buna dispozitie si speranta. Decorarea unei camere pentru cei mici in verde este indicata, deoarece chiar si folosita excesiv, nu creeaza nervozitate.

ALBASTRU
Albastrul este culoarea cerului si emana siguranta si optimism. Este asociat cu ideea de puritate spirituala, delicatete, credinta, raceala, nostalgie. Albastrul deschis sugereaza setea de cunoastere, odihna, liniste si relaxare. Albastrul inchis adauga spiritualitate si intuitie. Albastrul asigura, unei incaperi luminoase, o atmosfera de prospetime.

Efecte ale culorii albastru:
Aceasta culoare are efect asupra proceselor de inhibitie si de incetinire a ritmului activitatii, indeamna la concentrare, liniste interioara, seriozitate si meditatie. Este utila in cazul problemelor de hipertensiune, stres, insomnie sau anxietate. Relaxeaza si improspateaza si aduce sentimente de siguranta.

Recomandari ale culorii albastru:
Numit si „culoarea sufletului”, albastrul are un rol calmant si relaxant si de aceea este recomandat special pentru dormitor. Vopsirea peretilor in albastru este cea mai potrivita alegere pentru acest spatiu destinat odihnei. Intrucat albastrul este asociat cu apa, aceasta culoare reprezinta o optiune excelenta si pentru bai. Aici se pot face combinari de albastru si bleu deshis. Tonurile inchise ajuta la crearea unei atmosfere reci, dar linistite.
« inapoi